Як вибирати очкові оправи

Вибір очкової оправи – зазвичай дуже складне завдання, яка часом ставить нас у глухий кут або приводить в повний розлад.

Оптик-консультант з хорошою підготовкою і смаком, звичайно, може надати неоціненну допомогу у виборі найбільш підходящої для вас очкової оправи. Однак, якщо такого фахівця не знайшлося в оптиці або Вас не влаштовують його поради, і Вам належить самому вибирати очкову оправу, то Вам знадобляться наступні загальні рекомендації.

Важливими факторами, які слід враховувати при виборі очкової оправи, є форма обличчя, колір волосся і шкіри, зачіска. Дані рецепти на окуляри також можуть обмежити Ваш вибір очкової оправи.

Оправа

Очкові оправи і Ваші кольори

Колір оправи для окулярів повинен доповнювати Ваші власні кольори, до яких відносяться тон шкіри (теплий або холодний), її колір (від білого до темного), а також колір волосся.

«Холодної» шкірою вважається шкіра блакитного або рожевого тонів. «Тепла» шкіра – золотисто-жовтого тону. З «теплою» шкірою добре поєднуються коричневі очкові оправи, багато металеві оправи, а також очкові оправи яскравих кольорів (наприклад, бірюзові). До «холодної» шкірі краще підходять сірий, срібний і злегка приглушені кольори.

Колір Вашої шкіри і волосся також відіграє велику роль. Якщо Ваші світлі кольори (наприклад, Ви блондинка з шкірою кольору слонової кістки), то Вам більше підійдуть очкові оправи приглушених кольорів. Блондинам також можна приміряти металеві очкові оправи кольору бронзи і міді. Якщо у Вас шкіра більш темна (наприклад, оливкового кольору), а коричневі волосся, то Вам можна приміряти коричневі оправи металеві очкові оправи світлих відтінків. З шоколадним кольором шкіри і чорними волоссям добре поєднуються майже всі очкові оправи з металу.

Ще кілька рекомендацій. Зазвичай слід уникати золотих очкових оправ, особливо блискучих. З червонувато-коричневими і рудим волоссям добре поєднуються пластмасові або металеві очкові оправи зеленуватих тонів. До волосся попелястого кольору підходять і однотонні очкові оправи, і оправи, виконані в широкій гамі кольорів. Темне волосся вимагають більш яскравих кольорів, хоча можуть відмінно підійти і чорні очкові оправи.

А що робити тим, хто не підходить під цю градацію? Приміряйте вподобані Вам очкові оправи і виберіть ту, в якій Ви собі подобаєтеся. Майте на увазі, що наведені вище рекомендації носять самий загальний характер, і до вибору кольору оправи треба підходити творчо.

Пам'ятайте, що навіть зміна Вашої зачіски може призвести до необхідності зміни очкової оправи.

Очкові оправи та коригуючі лінзи

Пластмасові очкові оправи зазвичай вибирають, якщо виписаний рецепт на окулярні лінзи з великою кількістю негативних діоптрій (сильна ступінь міопії). Такі очкові оправи приховають товсті краю негативною лінзи. Однак сучасні высокопреломляющие окулярні лінзи навіть з великим числом діоптрій будуть досить тонкими і не обмежують вибір очкових оправ навіть при сильному ступені міопії. Очкові оправи з пластмас випускаються в широкій гамі кольорів, ніж металеві очкові оправи. Титанові очкові оправи елегантно виглядають, крім того, вони дуже легкі і міцні.

Користувачам біфокальними або прогресивними очками слід вибирати очкові оправи з регульованими носовими упорами (вони дозволяють регулювати положення лінз щодо очей, що дуже важливо для забезпечення правильного функціонування цих лінз).

Розмір і форма очкової оправи і форма обличчя

При виборі очкової оправи необхідно враховувати, що:
- оправа повинна бути співмірною особі,
- форма оправи має контрастувати з формою обличчя.

Розмір очкової оправи

Якщо оправа буде занадто великий, то зір у таких окулярах не буде дуже хорошим з-за появи оптичних спотворень. Якщо ж оправа буде дуже маленькою, то це призведе до обмеження периферичного зору.

Очкова оправа не повинна бути ширше, ніж сама широка частина особи. Виняток може бути зроблено для обличчя овальної форми, для якого оправа може бути вибрана декілька більш широкої (про відповідність форми особи і оправи див. нижче).

При примірці сподобалася оправи зверніть увагу, щоб Ваші очі дивилися через центри світлових прорізів оправи.

Оправа не повинна бути занадто тісним, вона не повинна тиснути на Ваш ніс і залишати на ньому червоні сліди.
Але вона не повинна бути і занадто вільною. Окуляри не повинні зісковзувати з носа. Якщо у оправи регулюються носоупори, то майстер в оптиці може легко налаштувати їх, щоб оправа сиділа правильно.
Крім того, верх очкової оправи не повинен бути вище лінії брів (за винятком модних сонцезахисних окулярів), а низ оправи не повинен торкатися щік.

Що стосується завушників, то вони повинні заходити за вуха (бути співмірними відстані до вух) і не тиснути на голову. Якщо Ви відчуєте дискомфорт в нових окулярах, то зверніться до фахівця в оптику, де він зможе налаштувати Вашу оправу.
 

Форма очкової оправи

Форма оправи може сильно змінити вигляд Вашого обличчя.
Навіть така дрібна деталь, як місток оправи (те, що з'єднує дві лінзи), може вплинути на те, як виглядають Ваші очі і ніс. Тонкий прозорий місток створює ілюзію більш широко поставлених очей, кольоровий місток як би зближує очі. Низький місток буде «робити» Ваш ніс коротше.

Форма оправи має контрастувати з формою обличчя. Існує 7 основних форм особи: кругла, овальна, видовжена, трикутна підставою вниз, трикутна підставою вгору, ромбовидна і квадратна.

Кругле обличчя

Особа без гострих кутів, має пропорційні розміри: приблизно однаково по ширині і висоті. Очкові оправи круглої форми на круглому обличчі будуть тільки посилювати форму особи. Щоб зробити обличчя вужчий і більш витягнутим, можна спробувати очкові оправи кутастої форми, які будуть контрастувати з особою. Вибирайте очкові оправи у яких, ширина більше висоти. Це дозволить приховати округлість обличчя.

Овальна форма обличчя

Овальне обличчя чудово поєднується з будь-якою формою очкової оправи. Ширина оправи може дорівнювати або бути трохи ширше самої широкої частини обличчя. Інших обмежень на вибір форми оправи немає.

Подовжена форма обличчя (вузьке)

Для додання обличчю пропорційності краще вибирати широку оправу, наприклад, прямокутної форми. Однак пам'ятайте, що очкова оправа ні в якому разі не повинна бути ширше особи. Можна приміряти також полуободковые очкові оправи (у яких відсутня верхня або нижня частина оправи).

Обличчя трикутної форми (підстава вниз)

Особа такої форми вузьке вгорі, більш широке на рівні щік, і ще ширше внизу. Для додання обличчю більшої пропорційності слід перенести увагу на верхню третину особи. Це можна зробити, наприклад, за допомогою полубодковых очкових оправ, у яких відсутня нижня частина обідка.
Крім того, можна приміряти очкові оправи, більш широкі у верхній частині, яка до того ж може бути декоративно прикрашена.

Обличчя трикутної форми (підстава вгору), форма серця

У особи такої форми широкий лоб і вузька нижня частина. Не вибирайте важкі масивні очкові оправи. Краще зупинитися свій вибір на безободковых або полуободковых оправах. Гарні також будуть очкові оправи більш широкі внизу. Можна приміряти оправи прямокутної форми внизу і заокруглені вгорі.

Ромбовидное особа

У особи такої форми високі вилиці і вузькі лоб і підборіддя. Зверніть увагу на очкові оправи овальної форми і з подовженою верхньою лінією (як у очі кішки).

Квадратне обличчя

У квадратного особи лоб, щоки і скули мають приблизно рівну ширину. Для пом'якшення прямих кутів вибирайте очкові оправи з м'якими лініями і закругленими краями. Підійдуть, наприклад, вузькі оправи овальної форми.

Ще раз нагадуємо, що це лише загальні рекомендації. Декоративні елементи оправи, її конструкція і колірна гамма можуть повністю змінити очікуваний на основі вищевикладених рекомендацій ефект.

Сміливо експериментуйте, і Ви завжди будете виглядати модно Ваших окулярах.


Ви також можете ознайомитися з іншими статтями на тему оправ та лінз для окулярів: