Багатофункціональні покриття очкових лінз

Структура багатошарового покриття очкових лінз

Для поліпшення споживчих властивостей органічних очкових лінз на їх поверхню наносять спеціальні покриття, які збільшують стійкість поверхні лінзи до утворення подряпин, усувають відблиски і помилкові зображення на поверхні лінзи, які погіршують якість зору в лінзах, а також надають поверхні очкової лінзи антистатичні і водо - та брудовідштовхуючі властивості.

У відповідності з цими властивостями покриття бувають:

Покриття
- зміцнюючих,

- антивідблисків,

- водо - і брудовідштовхуючим.


Сучасні багатофункціональні покриття складаються з декількох покриттів, кожен з яких відповідає за окремі властивості. В цілому багатошарове багатофункціональне покриття очкової лінзи значно покращує якість зору в лінзах, збільшує термін їх служби, підвищує стійкість очкової лінзи до забруднення і полегшує очищення лінзи.

Зміцнювальні властивості багатофункціонального покриття очкових лінз

Оптичні полімери, з яких виготовляють більшість органічних очкових лінз, набагато м'якше мінерального скла, яке раніше було єдиним матеріалом для виготовлення лінз. Тому на поверхні органічних очкових лінз, які не мають зміцнювального покриття легко утворюються подряпини, з-за яких готові лінзи швидко втрачають свої оптичні властивості. Особливо важливий захист від утворення подряпин для полікарбонатних лінз. Зміцнювальні властивості надають органічним очкових лінз нанесенням спеціальних зміцнених покриттів. Для отримання хорошої якості зміцнюючого покриття необхідно вирішити ряд досить складних технологічних завдань. Так, для забезпечення хорошого зчеплення зміцнюючого покриття з матеріалом очкової лінзи використовується ще один проміжний шар (адгезивний).

Пропоновані провідними виробниками органічних очкових лінз фірмові багатофункціональні покриття надійно захищають лінзи від появи подряпин і подовжують термін їх служби.

Просвітлюючі (антиблікові) властивості покриття очкових лінз

Коефіцієнт пропускання світла через лінзи без спеціального покриття істотно менше 100% (80% - 90%). Це, в основному, обумовлено ефектом віддзеркалення світла від поверхонь очкової лінзи. Відображення світла на границі очкова лінза-повітря не тільки зменшує кількість досягла око світла, але і призводить до появи відблисків, помилкових зображень і так званих гало навколо яскравих джерел освітлення. Все це в цілому помітно знижує контраст зображення і погіршує зоровий комфорт. У певних ситуаціях обумовлений помилковими зображеннями погіршення зору може мати серйозні наслідки. Наприклад, засліплення вночі водія світлом їде ззаду автомобіля може привести до створення аварійної ситуації на дорозі. Крім того, відблиски на поверхні лінз заважають співрозмовнику бачити очі людини за очковыми лінзами, погіршують зовнішній вигляд користувача очками. Це особливо небажано, наприклад, для дикторів, які працюють на телебаченні. Відблиски і помилкові зображення з'являються на будь-яких видах очкових лінз, включаючи сонцезахисні та фотохромні, причому вони стають особливо помітними для очкових лінз з матеріалів з високим показником заломлення.

Для боротьби з відблисками і помилковими зображеннями на поверхню лінз наносять просвітлюючі (антиблікові) покриття, що складаються з одного або кількох просвітлюючих покриттів. Механізм дії AR шару, що представляє собою дуже тонку плівку спеціальних оптично прозорих речовин (оксидів таких металів, як титан, цирконій і ін), полягає в заміні однієї межі розділу повітря-лінза двома: повітря-плівка і плівка-лінза. Товщина плівки підбирається так, щоб відбиті від обох меж світлові хвилі гасили один одного. Одношарове просвітлює (антиблікові) покриття зменшує відображення лише в досить вузькій частині видимого діапазону світла. Для ефективного зменшення відбиття світла у всьому видимому діапазоні світла застосовуються багатошарові просвітлюючі покриття (з числом шарів від 3 до 7 і більше). Завдяки таким просвітлюючим покриттям відбиття світла від очкової лінзи може бути зменшено до 1% і нижче.

Звичайна лінза без покриття

Лінза з покриттям, що просвітлює

Звичайна лінза без покриття

Лінза з покриттям, що просвітлює


Залишковий відображення світла від поверхні очкової лінзи з просвітлюючим покриттям (його часто називають залишковим рефлексом) залежить від кількості і якості покриття і має для кожного фірмового покриття свій характерний колір. Найбільш досконалі просвітлюючі покриття мають дуже слабкий, практично непомітний залишковий рефлекс (наприклад, слабкого зеленувато-сірого кольору).

Отже, окулярні лінзи з високоякісними прояснюючим покриттями – це окулярні лінзи, на обидві поверхні яких нанесено кілька просвітлюючих покриття для зменшення відбиття світла від очкової лінзи. У таких лінз дуже слабкий залишковий рефлекс нейтральних тонів.

Водо- і грязе- відразливі властивості покриттів лінз

Для підвищення стійкості очкової лінзи до забруднення і полегшення очищення поверхні очкової лінзи від води і бруду застосовують водо - та брудовідштовхуючі покриття. Ці покриття називають також гідрофобними (тобто відразливими воду). Особливо важлива така захист для очкових лінз з прояснюючим покриттями, так як поява на поверхні очкової лінзи жирових плям і масляних плівок негайно порушує механізм "роботи" багатошарової системи просвітлюючого покриття (утворюється додатковий сильно відображає шар). Водо - і грязевідталкуючи покриття перешкоджає прилипанню бруду до поверхні очкової лінзи, краплі води скочуються з поверхні, а не висихають, залишаючи бруд.

Звичайна лінза без покриття

Лінза з гідрофобним покриттям

Звичайна лінза без покриття

Лінза з гідрофобним покриттям

Гідрофобні властивості поверхня набуває в результаті нанесення надтонкого покриття спеціальних речовин, не впливає на ефект просвітлення. Очкові лінзи з гідрофобними покриттями не тільки більш стійкі до забруднення, але і легше очищаються від води і бруду.

Очкові лінзи з покриттям останнього покоління набувають не тільки підвищені водовідштовхувальні властивості, але і стають настільки гладким і слизькими, що в порівнянні з покриттями попереднього покоління вони в значно меншій мірі брудняться і набагато легше очищаються (не потрібно застосування спеціальних серветок).


Ви також можете ознайомитися з іншими статтями на тему оправ та лінз для окулярів: