Поляризаційні лінзи

Поляризаційні лінзи використовуються в поляризаційних окулярах, для підвищення якості зору та зорового комфорту шляхом усунення відблисків.

Для чого потрібні поляризаційні лінзи

эффект поляризацииЗвичайні сонцезахисні окуляри, які встановлені прості сонцезахисні (затемнені) або навіть фотохромні лінзи, використовуються для того, щоб зменшити потік світла, що потрапляє в очі. Простіше кажучи, ми використовуємо сонцезахисні окуляри для захисту очей від занадто яскравого сонячного світла. З звичайними сонцезахисними окулярами підвищується зоровий комфорт, нам не доводиться жмуритися, коли занадто яскраво світить сонце. Однак цього недостатньо для того, щоб добре бачити в таких ситуаціях.

эффект поляризацииНа якість нашого зору негативно впливають також сліпучі відблиски, що виникають у результаті відображення сонячного світла від різних поверхонь (наприклад, від лежачого на землі снігу, від водної поверхні, від дорожнього полотна, від стін і дахів будинків).

Відблиски не усуваються звичайними сонцезахисними окулярами, і вони заважають нам чітко бачити, коли ми знаходимося на риболовлі, керують автомобілем, відпочиваємо на морі, катаємося на лижах. Відбиті світлові промені погіршують зір, не дозволяючи розрізнити дрібні деталі, сильні відблиски нас засліплюють.

Водіїв часто турбує відображення сонячних променів від дорожнього полотна, особливо мокрого і коли сонце стоїть низько над горизонтом. Засліплення, навіть короткочасне, водія автотранспорту в цих ситуаціях може призвести до виникнення аварійної ситуації на дорозі.

Звичайні сонцезахисні окуляри без поляризації не захищають від цих засліплюючих відблисків.

эффект поляризации

Від відблисків можуть захистити тільки поляризаційні окуляри, в яких встановлені поляризаційні лінзи.

Поляризаційні лінзи блокують відбиті світлові промені і таким чином значно покращують якість зір, підвищує контраст зображення, збільшують зоровий комфорт в цілому.

 

эффект поляризацииВсі поляризаційні окуляри одночасно є і сонцезахисними, так як значно послаблюють кількість потрапляє в очі світла. Однак далеко не всі сонцезахисні окуляри захищають від відблисків.

 

 

Принцип дії поляризаційних лінз

Поляризаційні лінзи зазвичай являють собою багатошарову конструкцію, всередину якої вбудована прозора поляризаційна плівка.

Поляризаційна плівка володіє здатністю не пропускати світлові промені, мають певний напрям поляризації (див. нижче пояснення поляризаційного ефекту), і одночасно пропускати всі промені з протилежним напрямком поляризації.

Поляризаційні лінзи встановлюються в окуляри так, щоб вони не пропускали світло, що має горизонтальну поляризацію, яку набуває світло після відбивання від водних поверхонь, снігу, дорожнього полотна і т. п.

Поляризаційний ефект

Світлові промені являють собою прямолінійно поширюються поперечні хвилі. Коливання хвилі відбуваються у площині, перпендикулярній до напрямку її поширення. Вихідні Сонця промені не мають якого-небудь кращого напрямку для поперечних коливань, вони відбуваються в усіх напрямках (прямі сонячні промені – неполяризованные).

Світлові промені, відбиті від горизонтальних поверхонь (засніженого поля, водної поверхні і ін), мають горизонтальну поляризацію і тому не пройдуть через поляризаційні лінзи, встановлені в очкову оправу відповідним чином (треба щоб вісь поляризації плівки була вертикальною. У той же час промені, які виходять від інших об'єктів, будуть залишатися неполяризованными і тому вони пройдуть через поляризаційні лінзи і сформують чітке зображення на сітківці ока (при проходженні через поляризаційну плівку потік сонячного світла зменшується приблизно в 2 рази і більше в залежності від плівки).

Поляризаційні окуляри забезпечують більш високу якість зору і зоровий комфорт, ніж прості сонцезахисні окуляри.

Поляризаційні окуляри з лінзами, що володіють фотохромними властивостями, забезпечують високий зоровий комфорт при різних рівнях освітленості.


Ви також можете ознайомитися з іншими статтями на тему оправ та лінз для окулярів: